Τι είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Τι είναι  το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

 

  • Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε ένα οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια και όχι στη διενέργεια εξετάσεων σε ένα άτομο ευκαιριακά. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας, για την Πρόληψη. Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά) που ευθύνονται για τους πρόωρους θανάτους στη χώρα μας, μέσω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα για την Πρόληψη σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία απεικονιστική εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού η οποία διεξάγεται με την χρήση χαμηλής δόσης ακτινοβολίας και απεικονίζει πιθανές αλλοιώσεις. Τα αποτελέσματα και οι εικόνες που παράγονται από την εξέταση, αξιολογούνται στη συνέχεια από εξειδικευμένους ιατρούς. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η βασική εξέταση για την έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, μπορούν να εντοπιστούν βλάβες σε πρώιμο στάδιο, οι οποίες θα γίνονταν αντιληπτές κατά την ψηλάφηση, περίπου δύο χρόνια αργότερα.
  • Με βάση τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, στη χώρα μας η πρόληψη είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη διαχρονικά, με αποτέλεσμα το 75% των θανάτων να οφείλεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε διάφορες μορφές καρκίνου, που οδηγούν, κατά μέσο όρο, στη μείωση κατά δέκα χρόνια του προσδόκιμου ζωής.
  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ποσοστό των ατόμων που έκαναν προληπτικές εξετάσεις μειώθηκε δραματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα, τα ποσοστά αυτά είναι κατά πολύ και δυστυχώς συστηματικά χαμηλότερα στα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.
  • Η Πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας καθότι επιτρέπει τον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμα στάδια ή ακόμα και πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για αποτελεσματικότερη θεραπεία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν εντοπίζεται έγκαιρα ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, οι πιθανότητες πλήρους ίασης είναι πάνω από 90%.